top of page
  • Writer's pictureGreek Swiss Radio

Υγεία: Λιγούρες για σοκολάτες, αναψυκτικά ή γλυκά και τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα κάθε είδους μπορούν

Υγεία: Λιγούρες για σοκολάτες, αναψυκτικά ή γλυκά και τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα κάθε είδους μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο

Πόσο ακριβά μας στοιχίζει η λαχτάρα για γλυκά; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!! Έναν μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν όσοι παραδίδονται στο πάθος τους για γλυκά και, όχι, δεν πρόκειται για το αυξημένο σάκχαρο. Διαβάστε τι έδειξε η αποκαλυπτική για την υγεία και διατροφή έρευνα. Λιγούρες για σοκολάτες, αναψυκτικά ή γλυκά και τρόφιμα πλούσια σε σάκχαρα κάθε είδους μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο, ισχυρίζεται νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο BMC Medicine και συνέδεσε την υψηλή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων με αυξημένο σωματικό βάρος και θανατηφόρες καρδιοπάθειες στη μέση ηλικία.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέδειξε δύο μοτίβα διατροφής που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Το πρώτο περιλαμβάνει πολλά κορεσμένα λιπαρά από τρόφιμα όπως σοκολάτες, βούτυρο ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ λιγότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα άφθονα σε φυτικές ίνες. Αυτή η διατροφή συνδέθηκε με 7% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο στη μέση ηλικία

Το δεύτερο μοτίβο, το οποίο σχετίστηκε με 4% κίνδυνο για τη νόσο, χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα με τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τους συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων και τη λευκή ζάχαρη πρωταγωνιστές στη διατροφή. Αντιθέτως, τυριά πλούσια σε λιπαρά και βούτυρο περιλαμβάνονται σε ελάχιστα ποσοστά. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι γνωστό ότι τα κορεσμένα λιπαρά φράζουν τις αρτηρίες με συνέπεια την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων. Οι έρευνες έχουν επιπλέον διαπιστώσει ότι τα επεξεργασμένα σάκχαρα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και μπορούν να ενεργοποιήσουν την απελευθέρωση επιβλαβών λιπαρών στην κυκλοφορία του αίματος από το ήπαρ.

Η πρόσφατη έρευνα ανέδειξε κάποια επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το προφίλ αυξημένου κινδύνου:

η κατανάλωση σοκολάτας και άλλων γλυκών, βουτύρου και λευκού ψωμιού ήταν υψηλότερη σε νεότερους άνδρες (κάτω των 60), καπνιστές και με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο η κατανάλωση αναψυκτικών, φρουτοχυμών και άλλων τροφών και ποτών με συντηρητικά αύξησε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου για την ομάδα, παρά το ότι ήταν σωματικά πιο δραστήριοι και είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν ή να νοσούν από παχυσαρκία, διαβήτη, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη οι γυναίκες κάτω των 60 ετών με παχυσαρκία αναδείχθηκαν η πλέον ευπαθής ομάδα ανάμεσα σε όσους κατανάλωναν τα παραπάνω τρόφιμα και ποτά. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες αξιοποίησαν τις προσωπικές αναφορές περί των διατροφικών συνηθειών για το διάστημα 2006-2010 από 116.000 άτομα ηλικίας 37 έως 73 ετών από την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, εγγεγραμμένα στη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντας έπρεπε να καταγράψουν πέντε ως επτά φορές τα γεύματα και σνακ που είχαν καταναλώσει το προηγούμενο 24ωρο. Έπειτα, οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με τα επίσημα στοιχεία νοσοκομείων για τις νοσηλείες και θανάτους από καρδιαγγειακή νόσο για το διάστημα 2017-2020 για την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Carmen Piernas από το Τμήμα Επιστημών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Nuffield του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επεσήμανε την ανάγκη μιας σωστής διατροφής για μείωση του μελλοντικού καρδιαγγειακού κινδύνου, επικαλούμενη τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν αναδείξει τα σχετικά οφέλη από διατροφικά μοντέλα με λιγότερα σάκχαρα και θερμίδες.

Πηγή: https://ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία Πρώτα οι απολαυστικές Read More »

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες!

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες! Νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με Read More »

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς;

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς; «Καύσωνας» και σήμερα στην Κρήτη, με τις υψηλές Read More »

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία Στην ευημερούσα Γερμανία εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς τα συνδικάτα θίγουν για Read More »

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο!

2 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο! Πάσχα σημαίνει “πέρασμα”, άρα, θα έλεγε κάποιος, σε Read More »

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn

1 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn Read More »

#ΆμεσηΕνημέρωση

0 views0 comments
bottom of page