top of page
  • Writer's pictureGreek Swiss Radio

Πάτερ Δημήτριος: Η πίστη στο Θεό και η σχέση μας με την Εκκλησία λειτουργεί σαν άγκυρα στο καράβι πο

Πάτερ Δημήτριος: Η πίστη στο Θεό και η σχέση μας με την Εκκλησία λειτουργεί σαν άγκυρα στο καράβι που πλέει καταμεσής στο πέλαγος

Μια βολτα στην περιοχη του Münchenstein λιγο εξω απο την πολη της Βασιλειας βρίσκεται η Ελληνικη Ορθόδοξος Ενορία της του Θεού Σοφίας .Εκει βρεθήκαμε και αφου εκλησιαστηκαμε μιλησαμε με τον Ιερέα της εκκλησίας: ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ Π. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΑΡΤΣΕΛΟ

Ερώτημα: Ποιός ήταν ο λόγος να γίνετε Ιερέας και πόσο εύκολο είναι να είστε Ιερέας;

Ιερεας Δ.Μ:Καταρχήν ήρθα με τη σύζυγό μου στην Ελβετία εξαιτίας μίας επαγγελματικής συνεργασίας μου στη Γενεύη, χωρίς να έχω κατά νου το να γίνω ιερέας, αν και η σχέση μου με την Εκκλησία ήταν στενή ήδη από την παιδική μου ηλικία. Η πρόταση όμως που μου έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος να με χειροτονήσει ιερέα, για να υπηρετώ την τοπική Εκκλησία θεώρησα – και σας βεβαιώ για αυτό – ότι ήταν κλήση από τον Θεό, στην οποία θα έπρεπε ταπεινά να υπακούσω και να αφεθώ ολοκληρωτικά. Γνωρίζω ότι το να είμαι ιερέας και μάλιστα εργαζόμενος δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί εκτός από τα βιωτικά προβλήματα που μας απασχολούν όλους μας, έχω να αντιμετωπίσω σε καθημερινή βάση και τα ποικίλα ποιμαντικά προβλήματα των ενοριτών μου. Με τη Χάρη όμως του Θεού, την αμέριστη συμπαράσταση της πρεσβυτέρας μου αλλά και την ζωντανή στήριξη πολλών συνεργατών μου, προσπαθώ και αγωνίζομαι να επιλύω όλα τα προβλήματα, έχοντας ως στόχο τόσο την ομαλή ζωή της ενορίας, όσο και την πνευματική ωφέλεια όλων των ενοριτών μου. Κρατάω σαν πυξίδα στη ζωή μου τα όσα ο Άγιος Εφραίμ ο Κατουνακιώτης και ο Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης (τους οποίους είχα την μεγάλη ευλογία να γνωρίσω, όταν ήμουν μικρός στις επισκέψεις μου μαζί με τον πατέρα μου στην Έρημο του Αγίου Όρους), είχαν κάνει κανόνα στη ζωή τους: την αγάπη στο Χριστό, την υπακοή στην Εκκλησία και την ταπείνωση.

Ερώτημα: Πώς αντιλαμβάνεστε το έργο του ιερέα σε μια ελληνορθόδοξη ενορία στην Ελβετία; Ιερεας Δ.Μ:Καταρχήν πρέπει να τονίσω ότι το έργο του ιερέα σε μια ελληνορθόδοξη ενορία όχι μόνο της Ελβετίας, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης ή ακόμη και της Αμερικής και της Αυστραλίας, δεν είναι μόνο λειτουργικό και ποιμαντικό ή πνευματικό. Είναι και κατ’ εξοχήν έργο κοινωνικό, γιατί ας μην ξεχνάμε πως ο ιερέας στα πλαίσια της ενορίας του, είναι ο πυρήνας της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων που ζουν μακριά από την πατρίδα. Αυτόν εμπιστεύονται και σ’ αυτόν προστρέχουν οι Έλληνες του εξωτερικού για την επίλυση όχι μόνο των πνευματικών, αλλά πολλές φορές και των άλλων προβλημάτων τους. Στην Εκκλησία καταφεύγουν, για να ανακουφιστούν από τα διάφορα προβλήματά τους. Γι’ αυτό και το έργο του ιερέα στις ελληνορθόδοξες κοινότητες του εξωτερικού, πρέπει να είναι τέτοιο που να καθιστά την ενορία του χώρο συνάντησης και επικοινωνίας όλων των ενοριτών του, διασφαλίζοντας και καλλιεργώντας έτσι την ενότητα και την αγάπη που πρέπει να έχουν μεταξύ τους. Είναι λοιπόν ένα έργο πολύπλευρο, ένα έργο καθημερινό και ένα έργο αγάπης, που με το δικό μας αδιάκοπο προσωπικό αγώνα, αλλά κυρίως με την βοήθεια του Θεού, θα φέρει τους ανάλογους καρπούς.

Ερώτημα: Ως νέος ηλικιακά ιερέας που είστε, ποιά είναι η γνώμη σας για τη συμμετοχή των νέων στη ζωή της ενορίας της Βασιλείας; Ιερεας Δ.Μ:Πρέπει να σας πω ότι είμαι κυριολεκτικά εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη ζωή της ενορίας μας. Οι νέοι της ενορίας μας δεν συμμετέχουν μόνο στις λατρευτικές μας συνάξεις, αλλά προσέρχονται με συναίσθηση και στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, εμπιστευόμενοι στον ιερέα και ακουμπώντας στο Θεό τα διάφορα προβλήματά τους. Εκτός αυτού, επίσης είναι συγκινητικό ότι συμμετέχουν ενεργά και στις πνευματικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της ενορίας μας, πράγμα που σημαίνει ότι δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη ζωή της ενορίας μας. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι είναι το πιο ελπιδοφόρο μέλλον της ενορίας της Βασιλείας!

Ερωτημα:Ποιός ο ρόλος της Πίστης στην ζωή του ανθρώπου και ποιός ο ρόλος της Προσευχής; Ιερεας Δ.Μ:Η πίστη παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή του ανθρώπου όχι μόνο στο χώρο της θρησκείας, αλλά και στο χώρο της καθημερινής μας ζωής. Επί παραδείγματι, ανεβαίνουμε στο καράβι ή στο αεροπλάνο, γιατί πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε ασφαλείς στον προορισμό μας. Χωρίς πίστη, δεν θα τολμούσαμε να προβούμε σε μια τέτοια απλή ενέργεια. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει χωρίς πίστη. Το ίδιο και σε υπερπολλαπλάσιο βαθμό συμβαίνει και με την πνευματική ζωή. Η πίστη στο Θεό θωρακίζει τον άνθρωπο, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται θαρραλέα στις αντιξοότητες της ζωής. Και η πίστη αυτή ενδυναμώνεται κυρίως με την προσευχή και τη συμμετοχή του ανθρώπου στα μυστήρια της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα μάλιστα για όσους ζούν μακριά από την πατρίδα, η πίστη στο Θεό και η σχέση τους με την Εκκλησία λειτουργούν σαν την άγκυρα στο καράβι που πλέει καταμεσής στο πέλαγος. Αυτή είναι που τους δίνει ασφάλεια, σιγουριά και δύναμη για να συνεχίσουν το ταξίδι της ζωής τους.

Ερωτημα:Τί περιμένετε ως ιερέας κατά το νέο έτος και ποιά θα ήταν η ευχή σας γι’ αυτό; Ιερεας Δ.Μ:Καταρχήν η ευχή μου για το νέο έτος είναι να παρέλθει η πανδημία του κορωνοϊού και να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας, ώστε να επέλθει και να επικρατήσει μια εν Χριστώ ειρήνη και γαλήνη στις ψυχές όλων μας. Εν συνεχεία αυτό που εύχομαι για την ενορία μας, είναι να μας έχει ο Άγιος Θεός όλους μας υγιείς, ψυχή τε και σώματι, μέχρι την παρέλευση της πανδημίας, ώστε να μπορέσουμε μετά – πρώτα ο Θεός – να συναντιόμαστε περισσότερο μεταξύ μας, να ζούμε όλο και περισσότερο τη χαρά της ενοριακής μας ζωής, να συμμετέχουμε στις λατρευτικές συνάξεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις μας και να γιορτάζουμε τις γιορτές και τις πανηγύρεις μας, χωρίς τους επιβαλλόμενους υγειονομικούς περιορισμούς, χωρίς ανασφάλειες και χωρίς κανένα φόβο. Εύχομαι να επικρατούν στην ενορία που μου εμπιστεύθηκε ο Θεός η εν Χριστώ Αγάπη, Ειρήνη και Χαρά!

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία Πρώτα οι απολαυστικές Read More »

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες!

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες! Νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με Read More »

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς;

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς; «Καύσωνας» και σήμερα στην Κρήτη, με τις υψηλές Read More »

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία Στην ευημερούσα Γερμανία εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς τα συνδικάτα θίγουν για Read More »

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο!

2 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο! Πάσχα σημαίνει “πέρασμα”, άρα, θα έλεγε κάποιος, σε Read More »

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn

1 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn Read More »

#ΘέματηςΚυριακής

4 views0 comments
bottom of page