top of page
  • Writer's pictureGreek Swiss Radio

Μύθοι και Aλήθειες για την Ψυχοθεραπεία

Μύθοι και Aλήθειες για την Ψυχοθεραπεία

Απαιτείται ιδιαίτερο θάρρος να ξεπεράσει κανείς τους «μύθους» και να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία. Τότε θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για μία καλύτερη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος απευθύνεται σε ψυχοθεραπευτές. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από την ψυχοθεραπεία και το πρόσωπο του ψυχολόγου, οι οποίοι συχνά μας αποτρέπουν από το να ζητήσουμε βοήθεια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

1. ΚΆΠΟΙΟΣ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΈΧΕΙ ΣΟΒΑΡΆ ΨΥΧΙΚΆ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΊ ΣΕ ΚΆΠΟΙΟ ΕΙΔΙΚΌ

Ένας μύθος γύρω από την ψυχοθεραπεία αφορά στο ότι γενικά θεωρείται ότι κάποιος πρέπει να έχει σοβαρά ψυχικά προβλήματα για να απευθυνθεί σε κάποιο ειδικό. Συγκεκριμένα, φράσεις όπως «Γιατί να πάω εγώ σε Ψυχολόγο; Τρελός είμαι» χρησιμοποιούνται για να ονοματίσουμε κάτι που μάλλον αδυνατούμε να καταλάβουμε και να ορίσουμε. Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και δυσκολίες στην καθημερινότητά μας και στη ζωή μας γενικότερα. Κάποιες φορές τα καταφέρνουμε πολύ καλά και μόνοι μας. Κάποιες άλλες δυσκολευόμαστε, σκοντάφτουμε. Και είναι πολύ φυσικό κι επόμενο. Είμαστε άνθρωποι, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ατελείς εκ φύσεως και καλώς ή κακώς όλοι μας στη ζωή μας περνάμε δυσκολίες: ψυχοπιεστικά γεγονότα, άγχη, στενοχώριες, αποτυχίες, απορρίψεις, ασθένειες, απώλειες, τραυματικά γεγονότα, φοβίες, χωρισμούς, απολύσεις, ανεργία…κ.λ.π. Ακόμα και οι Ψυχολόγοι έχουν τον προσωπικό τους Ψυχοθεραπευτή και οφείλουν να τον έχουν, για να διαχειρίζονται τα δικά τους θέματα, να αποφορτίζονται από τη δουλειά και να μπορούν να λειτουργούν επαρκώς και υπεύθυνα απέναντι στους θεραπευόμενούς τους. Η θεραπεία έχει να κάνει με τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και το να θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα που δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα βοηθητικά στη ζωή μας. Είναι κρίμα να μην το ΤΟΛΜΟΥΜΕ, επειδή φοβόμαστε ότι κάποιοι μπορεί να μας χαρακτηρίσουν «άρρωστους» αν απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

2. ΜΟΝΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Άλλος ένας μύθος που υπάρχει γύρω από τη θεραπεία είναι ότι εμείς μόνοι μας μπορούμε καλύτερα να λύσουμε τα προβλήματά μας. Αμφιβάλλουμε για το κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει κάποιος «ξένος» αφού εμείς οι ίδιοι τα γνωρίζουμε καλύτερα. Είναι αλήθεια ότι μπορεί να γνωρίζουμε πολύ καλά αυτά που μας δυσκολεύουν, δεν είναι όμως πάντα εύκολο να βρούμε λύσεις σ’ αυτά. Όταν λοιπόν τα προβλήματά μας επιμένουν ή επανέρχονται ή ο χρόνος περνάει και εμείς δεν αισθανόμαστε καλύτερα, τότε είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό. Είναι και πάλι λοιπόν πιο υγιές να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και να αναζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου, από το να καθυστερούμε την προσωπική μας ανάγκη να εξελιχθούμε.

3. ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΉΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΕΊΣ Ή ΦΊΛΟΥΣ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΊΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΌΓΟ

Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους, είναι σημαντική όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Όμως ο ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα από αυτό. Οι ψυχολόγοι έχουν ειδικευτεί στην αντιμετώπιση σύνθετων προβλημάτων, έχοντας εκπαίδευση και εμπειρία χρόνων. Οι τεχνικές που ένας ψυχολόγος χρησιμοποιεί κατά την ψυχοθεραπεία, προέρχονται ύστερα από δεκαετίες ερευνών και είναι κάτι περισσότερο από «μια συζήτηση».

Οι ψυχολόγοι μπορούν να αναγνωρίσουν σχήματα συμπεριφοράς ή σκέψης με τρόπο αντικειμενικό, περισσότερο από αυτά που μπορούν οι άνθρωποι γύρω μας. Επιπρόσθετα, μπορεί να είμαστε πλήρως ειλικρινείς με τον ψυχολόγο δίχως να μας απασχολεί αν κάποιος άλλος θα μάθει αυτό που εκμυστηρευτήκαμε. Η θεραπευτική σχέση βασίζεται στην εχεμύθεια. Συμβαίνει συχνά τα άτομα να λένε στον ψυχολόγο τους πράγματα που δεν έχουν αποκαλύψει ποτέ σε κανέναν.

4. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

Η αναζήτηση ψυχοθεραπείας και βοήθειας είναι στην πραγματικότητα ένα σημάδι διορατικότητας και θάρρους. Αν είχατε πρόβλημα με το άσθμα σας, δεν θα διστάζατε να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εισπνοής ή να πάτε να δείτε ένα γιατρό. Όμως όταν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος ή αγωνίζεστε να ξεπεράσετε ένα θάνατο στην οικογένεια ή έναν χωρισμό, ξαφνικά η αντίληψη είναι ότι είστε τρελοί ή αδύναμοι ή ότι δεν χρειάζεστε θεραπεία.

Η ικανότητα κάποιου να πει, «εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, ας λάβω βοήθεια, καθοδήγηση και τις απόψεις κάποιου εμπειρογνώμονα», είναι ένα τεράστιο σημάδι δύναμης, όχι αδυναμίας. Στην πραγματικότητα, το να έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια είναι σημάδι δύναμης και όχι αδυναμίας, όντας το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε να νιώθουμε καλύτερα.

5. ΜΥΘΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ

Ο ψυχοθεραπευτής δεν δίνει συμβουλές, δεν είναι φίλος σας κι ούτε επιτρέπεται να γίνει, αλλιώς καταλύονται τα θεραπευτικά όρια. Συνεπώς, δεν είναι δουλειά του ψυχοθεραπευτή να σας πει τί να κάνετε ή να δώσει ‘έτοιμες’ λύσεις στα προβλήματά σας. Εξάλλου, ποιος άνθρωπος θα ήθελε να αφήσει κάποιον άλλο να αποφασίζει για λογαριασμό του και να καθορίζει τη ζωή και τις επιλογές του; Επιπλέον, στην περίπτωση που ένας ψυχοθεραπευτής παρείχε συμβουλές στους θεραπευόμενούς του, αυτό θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τη δημιουργία μιας σχέσης εξάρτησης, καθώς ο θεραπευόμενος θα μάθαινε να βασίζεται στις συμβουλές και λύσεις του ψυχοθεραπευτή του και θα δυσκολευόταν να ενεργήσει αυτοβούλως με στόχο την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων του. Αντιθέτως, ένας ψυχοθεραπευτής θα προσπαθήσει να σας καθοδηγήσει με ερωτήσεις ώστε να μάθετε να ανακαλύπτετε οι ίδιοι τις λύσεις στα προβλήματά σας.

Ένας ψυχοθεραπευτής δεν μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα. Δεν είναι γιατρός. Εάν όμως κρίνει ότι στην περίπτωσή σας η λήψη κάποιου φαρμάκου θα μπορούσε να σας βοηθήσει, θα σας παραπέμψει σε κάποιον ψυχίατρο, που είναι αρμόδιος για τέτοιου είδους ζητήματα.


ΒΡΊΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΤΆΛΛΗΛΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΉ ΓΙΑ ΕΣΆΣ

Το ιδανικό ταίριασμα είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο, ωστόσο θεωρήστε τις παρακάτω ερωτήσεις ως ένα καλό ξεκίνημα για την αξιολόγηση του τι θεωρείτε καλό ταίριασμα:

· Έχει ο θεραπευτής απαντήσει ικανοποιητικά στις ερωτήσεις σας σχετικά με την κλινική του εμπειρία και το είδος θεραπείας που θα ακολουθήσει;

· Ο θεραπευτής μεταδίδει επαγγελματισμό (στη συνομιλία, στο περιβάλλον γραφείου, στην περιγραφή των πρακτικών του, τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης κ.λπ.);

· Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίζετε στην αρχή της ψυχοθεραπείας, πόσο άνετα αισθάνεστε να μιλήσετε ανοιχτά με το θεραπευτή/τη θεραπεύτρια;

· Σας αρέσει το στυλ του, συμπεριλαμβανομένης της αλληλεπίδρασής του μαζί σας

Επενδύουμε στον εαυτό μας καθώς είναι η μόνη ίσως σταθερά με την οποία θα πορευτούμε ως το τέλος.

Αν οι δυσκολίες επιμένουν δίχως καμία σημαντική βελτίωση, ήρθε η ώρα να αναζητήσεις βοήθεια από κάποιον καραρτισμένο ψυχολόγο.

Νάνσυ Μαλαματένιου, 18.12.2020

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία Πρώτα οι απολαυστικές Read More »

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες!

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες! Νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με Read More »

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς;

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς; «Καύσωνας» και σήμερα στην Κρήτη, με τις υψηλές Read More »

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία Στην ευημερούσα Γερμανία εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς τα συνδικάτα θίγουν για Read More »

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο!

2 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο! Πάσχα σημαίνει “πέρασμα”, άρα, θα έλεγε κάποιος, σε Read More »

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn

1 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn Read More »

#ΝάνσυΜαλαματένιου

0 views0 comments
bottom of page