top of page
  • Writer's pictureGreek Swiss Radio

Η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ευλάβεια, η γνώση, η ελπίδα, η χαρά… το αντίδοτο στη ζοφερή πραγματικότητ

Η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ευλάβεια, η γνώση, η ελπίδα, η χαρά… το αντίδοτο στη ζοφερή πραγματικότητα

Αρθρογραφεί η Κουβουτσάκη Κατερίνα, Φιλόλογος, glglory.com

Σε μια εποχή αδιαφορίας …κοινωνικής αναλγησίας , συναισθηματικής ανασφάλειας, αβεβαιότητας πρέπει να υπάρχει στην καρδιά μας αγάπη, γενναιοδωρία, γνώση, ελπίδα, προσμονή, γαλήνη, χαρά και  ζωή.

Η αγάπη, η γενναιοδωρία, η ευλάβεια, η γνώση, η ελπίδα, η προσμονή, η γαλήνη, η χαρά είναι το αντίδοτο στη ζοφερή πραγματικότητα.

Στην εποχή μας οι ηθικές αξίες περνούν κρίση. Οι υλικές αξίες έχουν υποσκελίσει τις ηθικές. Ζούμε σε μια εποχή που το «έχω» είναι αδιαφιλονίκητα τάρταρο του «είμαι». Ο υπερκαταναλωτισμός και το όραμα του υλικού ευδαιμονισμού ισοπέδωσαν τις ηθικές αντιλήψεις, εξάλειψαν την ευαισθησία, άμβλυναν την ηθική βούληση. Ο άνθρωπος έπαψε να είναι συνάνθρωπος, δεν αντιμετωπίζεται ως αξία, αλλά ως μέσο για εκμετάλλευση. Η αλληλεγγύη, η αμοιβαιότητα, η ανθρωπιά και η ανιδιοτέλεια θεωρούνται παρωχημένες αντιλήψεις. Το χαμόγελο θεωρείται ύποπτο και η φιλία εξυπηρετεί ωφελιμιστικές σκοπιμότητες.

Εξάλλου η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη συντέλεσε και αυτή στον αποπροσανατολισμό του ανθρώπου με συνέπεια τον επαναπροσδιορισμό των αξιών. Οι πνευματικές και ηθικές αξίες παραμερίστηκαν και δόθηκε έμφαση στις οικονομικές. Η μονοδιάστατη αυτή αντίληψη οδήγησε στη θεοποίηση του κέρδους. Ιδανικός τύπος ανθρώπου της εποχής μας δεν είναι ο «καλός κάγαθός» αλλά μόνο ο παραγωγικός, ο οικονομικά επιτυχημένος.

Ζούμε σε μια «σκληρή» εποχή με τους ανθρώπους να γίνονται ατομιστές και ανταγωνιστικοί. Παλεύουν για να επιβιώσουν και να καλύψουν τις ανάγκες τους και δεν βλέπουν πέρα απ’ τα δικά τους προβλήματα. Νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους, αποστερημένοι από κάθε συναίσθημα ανθρωπιάς και αλτρουισμού. Χωρίς καλοσύνη, ευγένεια, γενναιοδωρία…

Η ζωή μας γεμίζει από όνειρα, στόχους, ιδανικά που προσπαθούμε σταθερά να πραγματοποιούμε μέσα από συνεχή προσπάθεια και αγώνα.

Επιθυμούμε με την πάροδο της ηλικίας να έχουμε συνειδητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερο τον εσωτερικό μας κόσμο και να έχουμε καλλιεργήσει πολύπλευρα την προσωπικότητα μας, πνευματικά και ηθικά.

 Αγωνιζόμαστε για να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις ανάγκες μας, σωματικές, πνευματικές, ψυχικές, ηθικές, κοινωνικές.

Επιδιώκουμε την ευτυχία σε ατομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, καταθέτοντας αφειδώς τον κόπο μας, εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας στο συνάνθρωπο.

 Προσπαθούμε να επιλύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα και να υπερκεράσουμε κάθε εμπόδιο με συνέπεια, συναίσθηση ευθύνης και ορθολογιστικό πνεύμα.

Ο σοφός αντιτάσσει:

Στο θυμό, πραότητα.

Στο μίσος, καλοσύνη.

Στη φιλαργυρία, γενναιοδωρία.

Στον εγωισμό, αυταπάρνηση.

Στην μικροπρέπεια, αρχοντιά.

Στο ψέμα, την αλήθεια.

Και μένει έτσι, πάντα νικητής!

Σήμερα θα σταθούμε στη γενναιοδωρία. Κάτι πολύ περισσότερο από μια έννοια συνώνυμη της δοτικότητας, η γενναιοδωρία είναι μία κοινωνική ενωτική συμπεριφορά με πολλαπλούς αποδέκτες. Παράδειγμα τα παιδιά, που έχουν έμφυτη την διάθεση να βοηθούν και να συνεργάζονται με τους άλλους. Έτσι νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και ζωτικότητα. Ως ενήλικες, αρκετοί επιλέγουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Εκφράζοντας την μεγαλοψυχία τους σε πιο αδύναμες ομάδες, ενισχύουν και την δική τους αυτοαξία. Συχνά παρατηρούμε την αμφιβολία να φωλιάζει στην καρδιά των ανθρώπων και να τους κάνει επιφυλακτικούς με τις εκδηλώσεις καλοσύνης. Μερικοί αναρωτιούνται αν κρύβεται κάποιο προσωπικό συμφέρον πίσω από την ανάγκη τους να πάρουν ή να δώσουν. Άλλες φορές ενεργούν γενναιόδωρα με την προσδοκία πως η βοηθητική τους πράξη θα επιστραφεί. Σε ένα βαθμό αυτό αρκετές φορές γίνεται πραγματικότητα.Η αύξηση της ευημερίας του ενός, επιφέρει καλό και στην ζωή του καθενός με τον οποίο συναναστρέφεται. Επειδή η γενναιοδωρία είναι μεταδοτική!

Η αληθινή γενναιοδωρία προέρχεται από την καρδιά. Εκφράζει την ικανότητα να είναι κανείς ευγενικός και συμπονετικός με τους γύρω του και να επικοινωνεί όσο το δυνατόν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Όταν κάποιος μοιράζεται τον χρόνο του, τις γνώσεις του ή τις δεξιότητες του με άλλους, ουσιαστικά τους προσφέρει τον ίδιο του τον εαυτό. Το πως αλληλεπιδρούμε με τους άλλους είναι το πιο ουσιαστικό συστατικό επιτυχίας σε όλους τους τομείς της ζωής. Αυτό στο οποίο διαφέρουμε, είναι το κίνητρο που παρακινεί τις πράξεις μας. Ο τρόπος που δίνεις έχει μεγαλύτερη αξία από το ίδιο το δώρο που προσφέρεις.- Πιττακός

Κουβουτσάκη Κατερίνα, Φιλόλογος, glglory.com

Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία Πρώτα οι απολαυστικές Read More »

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες!

4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες! Νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με Read More »

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς;

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς; «Καύσωνας» και σήμερα στην Κρήτη, με τις υψηλές Read More »

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία

3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία Στην ευημερούσα Γερμανία εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς τα συνδικάτα θίγουν για Read More »

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο!

2 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο! Πάσχα σημαίνει “πέρασμα”, άρα, θα έλεγε κάποιος, σε Read More »

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn

1 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn Read More »

#ΑικατερίνηΚουβουτσάκη

19 views0 comments
bottom of page