Greek Swiss Radio
Ελλάδα: Ρεκόρ εξαγωγών για τη φράουλα Ηλειας. Γ. Αρβανιτάκης: «Απευθυνόμαστε σε αγορά 500 εκατ. κατα
Ελλάδα: Ρεκόρ εξαγωγών για τη φράουλα Ηλειας. Γ. Αρβανιτάκης: «Απευθυνόμαστε σε αγορά 500 εκατ. καταναλωτών»
Η φράουλα της Ηλείας με τις νέες ποικιλίες της και την άριστη ποιότητα του προϊόντος έχει πετύχει το ρεκόρ εξαγωγών αφού απευθύνεται τουλάχιστον σε 500 εκατ. καταναλωτές. Φράουλες καλλιεργούνται στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα αλλά το 90% της ετήσιας παραγωγής βγαίνει στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας του Νομού Ηλείας. Η φράουλα είναι κατά εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν. Σχεδόν το 70% της εγχώριας παραγωγής πηγαίνει στις αγορές του εξωτερικού. Ο εξαγωγικός της προσανατολισμός έχει συντείνει τα τελευταία χρόνια στην αύξηση της παραγωγής της. Ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φράουλας από τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης δηλώνει για το υπέροχο κόκκινο φρούτο στην εφημερίδα «Επί γης»*:
«Η περιοχή μας είναι μοναδική στην Ελλάδα στην παραγωγή φράουλας. Παράγεται ένα πολύ καλό προϊόν με αξία. Όσοι διαχειρίστηκαν καλά τη δουλειά τους και το προϊόν τους, προχώρησαν πολύ καλά. Η φράουλα χρειάζεται σωστή διαχείριση, γιατί είναι μια παραγωγή με πολλά έξοδα και χρειάζεται να αξιολογήσεις την ποιότητα. Εμείς κάθε χρόνο προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του προϊόντος αλλά αλλάζουμε και τις ποικιλίες. Άλλωστε αυτές οι δύο έννοιες συνδέονται μεταξύ τους. Κάθε χρόνο πάντως δοκιμάζουμε και κάτι καινούργιο που άλλοτε βγαίνει και άλλοτε δεν βγαίνει. Οι προορισμοί του προιόντος μας έχουν διευρυνθεί. Η φράουλα της Ηλείας με τις νέες ποικιλίες της και την άριστη ποιότητα του προϊόντος έχει πετύχει το ρεκόρ εξαγωγών αφού απευθύνεται τουλάχιστον σε 500 εκατ. καταναλωτές. Δηλαδή εξάγεται στις κράτη του Κόλπου, στις χώρες της πρ. ΕΣΣΔ και όλη την Ευρώπη. Μιλάμε για τεράστια αγορά και υπάρχει αυξητική τάση. Η συγκομιδή γίνεται μόλις οι φράουλες αποκτήσουν κόκκινο χρώμα. Η συγκομιδή της φράουλας αρχίζει από τον Νοέμβριο και τελειώνει περίπου τέλος Ιουνίου».
Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ζώνες καλλιέργειας φράουλας στην ΕΕ. Στη χώρα μας, οι μοναδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες επιτρέπουν την υψηλής ποιότητας υπερπρώιμη παραγωγή, που αρχίζει πλέον από τα μέσα Νοεμβρίου, προσδίδοντας συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού με τεράστιο όφελος για την τοπική και εθνική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO (FAOSTAT, 2018), τα τελευταία δέκα χρόνια, η καλλιέργεια της φράουλας στη χώρα μας έχει υπερδιπλασιαστεί, με την καλλιεργούμενη έκταση να ξεπερνά τα 14.000 στρέμματα και την παραγωγή να φτάνει τους 60.000 τόνους. Η ελληνική φράουλα κατέχει το 8,1% των εξαγωγών φράουλας της ΕΕ (International Strawberry Symposium 2016), με την αξία του εξαγόμενου προϊόντος να υπολογίζεται στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της παραγωγής εκτιμάται σε περισσότερο από 130 εκατομμύρια. Το 18% συνολικά της πρώιμης παραγωγής φράουλας στην ΕΕ παράγεται στην Ελλάδα.
Απόδοση ανά στρέμμα
Μία μέση απόδοση για κάθε φυτό φράουλας είναι γύρω στα 0,5 κιλό νωπής φράουλας. Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 2,5 τόνους για τις μονοετείς και διετείς καλλιέργειες, που η πυκνότητα φύτευση είναι 5.000 φυτά ανά στρέμμα. Στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που επιλέγονται πιο παραγωγικές ποικιλίες και φυτεύονται σε μεγαλύτερη πυκνότητα (7.000 φυτά/στρ) η απόδοση κυμαίνεται από 2 έως 5 τόνους/στρ. Το χρώμα της φράουλας μετά τη συγκομιδή δεν αλλάζει, ακόμα κι όταν μαλακώνει η σάρκα και το φρούτο αλλοιώνεται.
Οι φράουλες από τη στιγμή της συγκομιδής τους, πρέπει το πολύ σε δύο ώρες να μεταφερθούν σε ψυγείο με θερμοκρασία 2-3οC και να παραμείνουν εκεί για 3-4 ώρες. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σαν πρόψυξη και γίνεται προκειμένου να μην μαλακώσουν οι καρποί και να μειωθούν οι πιθανότητες προσβολής από μύκητες και βακτήρια. Στη συνέχεια οι φράουλες μπορούν να συντηρηθούν, σε θαλάμους με μεγάλη σχετική υγρασία και θερμοκρασία 3οC, το πολύ για 6 μέρες. Συνήθως αυτό είναι το διάστημα που χρειάζεται για να φτάσουν στον τελικό καταναλωτή.
“Επί γης”, η νέα αγροτική εφημερίδα από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Βαρουξή- εκδότη της εφημερίδας “Πατρίς”.
Πηγή: https://www.patrisnews.com/
Διαβάστε επίσης:

Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία
4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια
Δεν είναι μόνο η Ελβετία που έχει υποχρεωτική καραντίνα μετά τις διακοπές! Αυτόν τον δρόμο φαίνεται να έχει επιλέξει και η Νορβηγία Πρώτα οι απολαυστικές Read More »

Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες!
4 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια
Υγεία: Μελέτη δείχνει ότι η διάρκεια προστασίας μετά και το δεύτερο εμβόλιο είναι για έξι μήνες! Νέα μελέτη έρχεται να δώσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με Read More »

Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς;
3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια
Ελλάδα: Στα ύψη η θερμοκρασία στην Κρήτη – Βούλιαξαν οι παραλίες. Ποια περιοχή «άγγιξε» τους 39 βαθμούς; «Καύσωνας» και σήμερα στην Κρήτη, με τις υψηλές Read More »

Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία
3 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια
Εργαζόμενοι στα όρια της φτώχειας στην Γερμανία Στην ευημερούσα Γερμανία εκατομμύρια εργαζόμενοι αμείβονται με ελάχιστα χρήματα. Με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς τα συνδικάτα θίγουν για Read More »

Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο!
2 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια
Ελβετία: Το Πάσχα των Ελλήνων της Ελβετίας ήταν όπως το “Πάσχα στο χωριό”. Δείτε φωτογραφίες και βίντεο! Πάσχα σημαίνει “πέρασμα”, άρα, θα έλεγε κάποιος, σε Read More »

Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn
1 Μαΐου, 2021 Δεν υπάρχουν Σχόλια
Ελβετία: Σημερα στις 14.30 Ανασταση στο Λουγκάνο και το βραδυ στις 12.00 στον Olten με πιστούς στον εξωτερικο χώρο μετα απο αδεια του καντονιού Solothurn Read More »